GOSPODYNI WIE NAJLEPIEJ
PAMPUCHY
CZAS PRZYGOTOWANIA:
ok. 1 godz.
ok. 1 godz.
ILOŚĆ PORCJI:
8-10
8-10
SKŁADNIKI
mąka mleko drożdże cukier cukier waniliowy jajka jabłka (średniej wielkości) | 1 kg 1 litr 8 dag 3 łyżki 16 g 3 szt 2 szt |
olej do
smażenia cukier puder do posypania |
- Mleko lekko podgrzewamy. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. Do mleka dodajemy drożdże i cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier waniliowy, zaczyn drożdżowy i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
- Dodajemy jajka i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Po połączeniu składników wyrabiamy ciasto ubijając je tłuczkiem do ziemniaków około 3 minuty.
- Do wyrobionego ciasta dodajemy jabłko pokrojone na cienkie plasterki. Wszystko jeszcze raz delikatnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum pół godziny.
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej do smażenia
- kiedy ciasto podwoi swoją objętość łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Placki smażymy po obu stronach aż do zarumienienia.
- Gotowe papmuchy posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z owocami np. jagodami.