GOSPODYNI WIE NAJLEPIEJ
ZUPA GRZYBOWA
CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 min.
45 min.
ILOŚĆ PORCJI:
10
10
SKŁADNIKI
Woda | 4 litry |
Marchewka | 2 szt |
Pietruszka | 2 szt |
Seler | 1 szt |
Por | 1 szt |
Czosnek | 1 ząbek |
Cebula | 2 szt |
Serek topiony | 1 szt |
Suszone grzyby | |
Liść laurowy | 4 szt |
Ziele angielskie | 6 ziarenek |
Sól | |
Pieprz | |
Majeranek | |
Suszony lubczyk | |
Mielona łopatka wieprzowa | 0,5 kg |
Bułka tarta | 1 łyżka |
Makaron Lubella krajaneczka | |
Łyżka gęstej śmietany |
Do garnka wlewamy około 4 litry wody, dodajemy starte
na grubych oczkach warzywa (marchewkę, pietruszkę seler, por), zgnieciony ząbek czosnku, smażoną
cebulę, serek topiony oraz zmielone suszony grzyby, które wcześniej moczymy w gorącej
wodzie.
Dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól,
pieprz, majeranek, można również dodać suszony lubczyk.
Następnie do
gotującej się zupy wrzucamy małe kulki, które formujemy z mielonej łopatki
wieprzowej.
Po około 20 minutach wrzucamy niewielką ilość makaronu Lubella z jaj od
kur z wolnego wybiegu - krajaneczka.
Gotujemy do chwili aż makaron będzie
miękki.
Dla podkreślenia smaku możemy dodać na talerz łyżkę gęstej
śmietany.