
GOSPODYNI WIE NAJLEPIEJ
ŻUREK
CZAS PRZYGOTOWANIA:45 min
ILOŚĆ PORCJI:4
SKŁADNIKI NA ZAKWAS
| przegotowana woda | 500 ml |
| mąka żytnia typ. 2000 | 6 łyżek |
| czosnek | 5 ząbków |
| listki laurowe | 4 szt |
| ziele angielskie | 10 ziaren |
SKŁADNIKI NA ŻUREK
| bulion warzywny | 1 litr |
| zakwas żytni do żurku | 500 ml |
| rozgniecione ziele angielskie | 1 ziarno |
| liść laurowy | 1 szt |
| czosnek | 1/4 łyżeczki |
| sól | 1/4 łyżeczki |
| majeranek | 1 łyżeczka |
| kiełbasa zwykła podsuszana | 100 g |
| kiełbasa biała surowa lub parzona | 200 g |
| boczek surowy wędzony | 200 g |
| śmietanka 30% | 3 łyżki |
| makaron Lubella | 1 op. |






























