
GOSPODYNI WIE NAJLEPIEJ
ŻUREK

45 min

4
SKŁADNIKI NA ZAKWAS
przegotowana woda | 500 ml |
mąka żytnia typ. 2000 | 6 łyżek |
czosnek | 5 ząbków |
listki laurowe | 4 szt |
ziele angielskie | 10 ziaren |
SKŁADNIKI NA ŻUREK
bulion warzywny | 1 litr |
zakwas żytni do żurku | 500 ml |
rozgniecione ziele angielskie | 1 ziarno |
liść laurowy | 1 szt |
czosnek | 1/4 łyżeczki |
sól | 1/4 łyżeczki |
majeranek | 1 łyżeczka |
kiełbasa zwykła podsuszana | 100 g |
kiełbasa biała surowa lub parzona |
200 g |
boczek surowy wędzony | 200 g |
śmietanka 30% | 3 łyżki |
makaron Lubella | 1 op. |
Przepis na zakwas
do żurku
Przegotowaną wodę wlać do dużego i czystego słoja. Do wody
dodać mąkę żytnią typ. 2000 oraz obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Całość
zamieszać i przykryć gazą. Nie zakręcać słoika, ponieważ zakwas potrzebuje dostępu powietrza, by
mógł pracować. Warto wspomóc się też gumką recepturką. Słoik odstaw w zacienione, ale w miarę ciepłe
miejsce. Przynajmniej raz dziennie zamieszaj zakwas. Używaj zawsze czystej łyżki lub czystego
drewnianego patyczka. Po 3-4 dniach zakwas już ładnie pachnie. Po 7-8 dniach jest gotowy do
użycia.
Przepis na żurek
wielkanocny z makaronem Lubella
Aby zrobić żurek
wielkanocny należy ugotować wcześniej bulion warzywny. Bulion do żurku należy wykonać z warzyw, bez
dodatku ziół. Na tarce zetrzeć: kawałek bulwy selera, korzeń pietruszki, obraną marchew. Dodać
kawałek pora i zalać 1,5 litra wody. Całość gotować godzinę. Bulion
przecedzić.
Należy przygotować boczek surowy wędzony oraz kiełbasę
podsuszaną i kiełbasę białą. Boczek pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę podsuszaną pokroić w
plasterki. Kiełbasę białą parzoną również pokroić w plasterki. Jeśli będzie użyta kiełbasa biała
surowa, najpierw należy podgotować ją w wywarze warzywnym. Wystarczy około 3-4 minut. Wyjąć z
bulionu, ostudzić i pokroić w plasterki.
Boczek podsmażamy kilka minut na patelni.
Dodajemy też obie kiełbasy i smażymy całość jeszcze do 4-5 minut. W tym samym czasie wywar warzywny
należy wlać do średniego garnka. Przy tym ustawić średnią moc palnika i podgrzewać do
zagotowania.
Całą zawartość patelni przełożyć do gotującego się bulionu warzywnego. Zupę
gotować około 5 minut.
Do zupy wlać kolejno cały zakwas na żurek. Zakwas trzeba wcześniej
zamieszać, by przelać do zupy całą zawartość. Czasem do zakwasu można dodać dodatkowo łyżkę mąki
żytniej typ. 2000. Dodać również jedno opakowanie przyprawy do żurku i barszczu białego lub
przyprawy: 1 rozgniecione ziarno ziela angielskiego; 1 liść laurowy; po 1/4 łyżeczki czosnku i soli;
łyżeczka majeranku. Przyprawę wsypać bezpośrednio do zupy. Zupę doprowadź do wrzenia ciągle ją
mieszając. Żurek powoli zacznie gęstnieć. Wystarczy kilka minut gotowania.
Na koniec dodać
też 3 łyżki śmietanki słodkiej 30 %. Takiej śmietanki nie trzeba wcześniej
zaprawiać.
Żurek wielkanocny można podać z połówkami jajek i makaronem
Lubella. Można podać z ciemnym pieczywem pieczonym na zakwasie. Smak żurku można też wzbogacić o
tarty chrzan, czy też ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Łyżkę chrzanu, czy czosnek dodaj wówczas
po wlaniu do zupy zakwasu.