GOSPODYNI WIE NAJLEPIEJ
A’LA KROKIETY
CZAS PRZYGOTOWANIA:
25 min.
25 min.
ILOŚĆ PORCJI:
4
4
SKŁADNIKI
Gotowane ziemniaki | 0,5 kg |
Mięso z rosołu | 2 udka |
Ser żółty | 10 dag |
Pieczarki | |
Papryka | |
Cebula | |
Ząbek czosnku | |
Jajko | 1 szt |
Mąka ziemniaczana | |
Sól | |
Pieprz | |
Bułka tarta | 2 łyżki |
Natka pietruszki |
Do tego dania możemy wykorzystać pozostałości z obiadu takie jak: gotowane ziemniaki, mięso z rosołu, niewykorzystane resztki sera, ewentualnie pozostałe pieczarki, czy kawałki papryki.
Do przeciśniętych przez praskę (bądź zmielonych) ziemniaków dodajemy: drobno posiekane mięso, starty ser, podsmażoną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku, jajko, trochę mąki ziemniaczanej, paprykę i pieczarki wedle uznania.
Dodajemy sól i pieprz do smaku, a następnie wszystko wyrabiamy ręcznie.
Z powstałej masy formujemy krokiety w kształcie wałków, które następnie obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoty kolor. Krokiety smakują najlepiej z surówką z kiszonej kapusty, ewentualnie z pomidorami i cebulką.